Samtal om Tuija Lindström som pedagog och förebild

Välkommen till ett samtal om Tuija Lindström som pedagog och förebild.

Niclas Östlind (fil dr i fotografi) och Jenny Källman (fotograf och konstnär) samtalar med utställningens curator Mia Bengtsson Plynning kring Tuija Lindströms gärning som professor vid Högskolan för Fotografi och Film, nuvarande HDK Valand.

Landskrona Foto, 2 maj, kl 17.30–19

Tuija Lindström med sin panoramakamera i Sandemars sandtag, Dalarö ca 1990.

Love & Death

Utställningen “Tuija Lindström - Love & Death” på Landskrona Foto har öppet 15 mars – 28 juli 2024. Utställningen är en översikt av Tuijas konstnärliga verk och innehåller bland annat fyra av hennes konstfilmer.

Läs mer här: https://www.landskronafoto.org/tuija-lindstrom/

Tuija Lindström på Landskrona Foto

Vi i Föreningen Tuija Lindström är stolta att få visa Tuija Lindströms breda konstnärsskap på Landskrona Foto under våren och sommaren 2024 i utställningen Love & Death. Utställningen produceras av Föreningen Tuija Lindström i samarbete med Landskrona Foto och curator är Mia Bengtsson Plynning. Love & Death fokuserar på Tuijas verksamhet som filmare och pedagog men visar också en bredd i hela hennes konstnärskap.

Vernissage den 14 mars 2024. Utställningen pågår mellan 15 mars – 28 juli 2024.

Läs mer på: https://www.landskronafoto.org/tuija-lindstrom/

Utställning på väg! Björn Larsson och Torbjörn Frisö från Föreningen Tuija Lindström samt John-Björn Huber, samlingsförvaltare Riksantikvarieämbetet.

Bokprojekt

Då det än idag endast finns en riktig bok med Tuija Lindströms arbeten, Tuija Lindström/ETC Förlag 1989, så har nu Föreningen Tuija Lindström startat arbetet med att ge ut en bok som ska innehålla hela hennes yrkesverksamma tid. Föreningen arbetar ideellt och projektet med boken är avhängig av vilka medel som kommer in. Vi arbetar med att gå igenom stora delar av Tuijas privatarkiv och kommer att skanna sådant som kan vara intressant och relevant för processen.

Tuija Lindström i Madrid

Under våren 2024 visar Fundacion MAPFRE i Madrid en stor utställning med Christer Strömholms fotografier. Tuija Lindström finns representerad med sitt porträtt på Strömholm. Föreningen Tuija Lindström lånade ut porträttet till utställningen.

https://www.fundacionmapfre.org/en/art-and-culture/exhibitions/recoletos-hall/christer-stromholm/

DNs val av mest sevärda utställningar 2022

Birgitta Rubin har valt ut de 10 mest spännande och sevärda utställningar för våren 2022. Kulturhusets kommande stora utställning med Tuija Lindström är en av de utvalda:

https://www.dn.se/kultur/birgitta-rubin-har-ar-tio-utstallningar-att-se-fram-emot-varen-2022/

Oframkallat!

Vid genomgång av Tuijas saker har vi hittat en låda med oframkallad film. Den lämnas nu till Teamframkallning så får Veikko trolla fram Tuijas sista exponeringar.

Utställning Bror Hjorths Hus

Utställningen Tuija Lindström - Strykjärnsprofessorn visas på Bror Hjorths Hus i Uppsala under perioden 4 september – 17 oktober. Mer info om utställningen hittar du här.
Recension i Uppsala Nya Tidning om utställningen finns här.

Bilden nedan tillhör serien Kvinnorna vid Tjursjön, 1991.

Iron2.jpg

Negativarkiv

Med hjälp av Link Image AB och Fotoskolan STHLM går nu Föreningen Tuija Lindström igenom alla negativ för framtida bevarande. Byte av negativfickor och säkerställande av all information på de gamla.

IMG_1627.JPG

Fortfarande tid att se Kvinnorna vid Tjursjön på Artipelag

Utställningen Signature Woman på Artipelag Konsthall i Gustavsberg utanför Stockholm är öppen t o m den 27 september 2020. I utställningen visas ett urval av Tuija Lindströms uppmärksammad bildserie “Kvinnorna vid Tjursjön”. Läs mer om utställningen här.

Maria med stock/Maria with a log 1991. Bilden beskuren.

Maria med stock/Maria with a log 1991. Bilden beskuren.

Poster med motivet Cotswold Park

Ett av Tuija Lindströms mest älskade verk, fotografiet “Cotswold Park” finns nu till salu som poster. Motivet är hämtat ur hennes 1980-tals produktion och är fotograferat på en av de många resor hon gjorde i Storbritannien.

Postern är i storlek 50 x 70 cm och tryckt i Sverige på ett miljömärkt obestruket papper. Pris 795 SEK inkl moms. Försäljningen av postern stödjer föreningens arbete med Tuija Lindströms arkiv.

www.linkimageposters.com

Arbete med utställningen

Just nu pågår ett intensivt arbete med att sammanställa Tuija Lindströms arbeten inför utställningen i Tomelilla Konsthall i juni 2020. Björn Larsson och Mia Bengtsson Plynning från Föreningen Tuija Lindström har plockat ut och gått igenom vintagefotografier från serien “Girls at Bull’s Pond”. Just dessa är Tuija Lindströms egna mörkrumskopior där man kan välja hennes arbete med att hitta rätt tonalitet i bilderna.

Björn Larsson fotograferar märken efter ett varmt strykjärn på ytan av ett fotografi från Tjursjön.

Björn Larsson fotograferar märken efter ett varmt strykjärn på ytan av ett fotografi från Tjursjön.

Kopist Anders Johansson på Indigolabbet i Stockholm har i detta arbete även hittat äldre fantastiska gelatinsilverfotografier av de berömda strykjärnsbilderna som han en gång i tiden har kopierat åt Tuija.

Gelatinsilverfotografier på fiberpapper av Anders Johansson/Indigolabbet.

Gelatinsilverfotografier på fiberpapper av Anders Johansson/Indigolabbet.

Kulturreportage P1

Lyssna på Eskil Krogh Larssons fina reportage om Tuija Lindström på Sveriges Radio P1. Avsnittet sändes första gången 2018: https://sverigesradio.se/avsnitt/1245900

Strykjärnsprofessorn - Tuija Lindström på Tomelilla Konsthall

Den 13 juni öppnar utställningen Tuija Lindström – Strykjärnsprofessorn på Tomelilla Konsthall. Utställningen produceras av Föreningen Tuija Lindström som även förvaltar hennes konstnärliga arv. I utställningen presenteras ett urval verk från hela hennes långa och produktiva karriär. Här visas bland annat gelatinsilverfotografier från 1980-talet, delar ur den omtalade och utskällda bildserien Kvinnorna vid Tjursjön samt nyare verk som Nepenthes Laughing. Förhoppningen är att utställningen ska kunna turnera vidare till andra ställen i Sverige och på så sätt kunna presentera Tuija Lindströms konstnärliga gärning till ny och gammal publik.

Utställningen pågår 13 juni – 23 augusti 2020.

Red Iron, 1991

Red Iron, 1991

Signature Women – Artipelag Konsthall

100 Years on the Swedish Art Scene

8 mars 2020 – 27 september 2020

Utställningen Signature Women, som öppnar den 8 mars 2020 på Artipelag konsthall, lyfter fram några av de mest framträdande kvinnliga konstnärerna på den svenska konstscenen från förra sekelskiftet och fram till i dag. Urvalet i Signature Women inkluderar verk av cirka femtio konstnärer och presenterar både kända och tidigare marginaliserade namn i konsthistorien. Utställningen omfattar allt från måleri, skulptur, textil och teckning till grafik, fotografi och film.

I utställningen visas fem verk från Tuija Lindströms bildserie Kvinnorna vid Tjursjön.